Samverkan
Våra språkforskare deltar i olika typer av samverkansaktiviteter, i allt från konstutställningar till tävlingar. Christina Kullberg som är universitetslektor i romanska språk har till exempel deltagit i konstutställningen "Konst i ån" som arrangeras av Norrtälje kommun. Ett annat exempel är Thomas Grub, professor i tyska, som är jurymedlem i den tyska delen av tävlingen "Poesi utan gränser".
Vi arrangerar dessutom återkommande aktiviteter som riktar sig till olika grupper utanför universitetet. Nedan följer ett axplock.
Grammatikdagen

Grammatikdagen är ett evenemang som går av stapeln en gång om året vid universitet och högskolor runtom i landet. Evenemangets huvudarrangörer är Språkkonsulterna och Svensklärarföreningen. Vid Uppsala universitet välkomnar Språkvetenskapliga fakulteten Uppsalas gymnasieklasser i årskurs 2 till Grammatikdagen.
Eleverna går på miniföreläsningar som hålls av våra språkforskare från olika ämnen. Under besöket får eleverna också en viktig direkt kontakt med våra språkstudenter som berättar hur det går till att läsa språk hos oss. Vid ett avslutande lunchmingel får de träffa studievägledare och lärare som informerar om våra språkutbildningar och vad de kan leda fram till.
Doktorander besöker skolklasser
Project PhD är ett samverkansprojekt där doktorander besöker gymnasieklasser, framför allt i årskurs 2 och 3, för att berätta och samtala om språkstudier. Fokus ligger på att väcka elevernas intresse för högre utbildning och att ge en mångsidig bild av vad språk- och litteraturstudier kan vara och göra.
Om du vill bjuda in doktorander till din klass kontakta Cecilia Lindskog Whiteley
SPRÅKVETARALUMNER
Föreningen Språkvetaralumner främjar kontakt mellan tidigare och nuvarande studenter på Språkvetarprogrammet. Alumner medverkar i programmets arbetslivssseminarier och håller tal vid programmets examenshögtid som hålls varje år i juni.
Kontakta programsamordnaren Lise Horneman Hansen, Institutionen för nordiska språk

Nationella prov i svenska

Institutionen för nordiska språk konstruerar på uppdrag av Skolverket de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk. Gruppen har ett nära samarbete med lärare från skolor i hela Sverige.
Samarbete med Katedralskolan i Uppsala
Engelska institutionen samarbetar sedan hösten 2019 med Katedralskolan. Samarbetet ska stärka kvaliteten på institutionens lärarutbildning och hjälpa skolans lärare att utveckla sin undervisning.
Nätverket "Rikare med språk"
Nätverksprojektet "Rikare med språk" är ett samarbete mellan skolor, universitet och företagare från Uppsala och Växjö kommun. Nätverket koordineras av Goethe-institutet. Tillsammans arbetar vi för en breddad kommunikation mellan elever, lärare och beslutsfattare.
Tyska filmkvällar
Institutionen för moderna språk anordnar tyska filmkvällar.
