Grammatik för gymnasister

13 mars 2017

Fotografi på handskriften skrivet med chiffer.

På Grammatikdagen berättar språkforskare bland annat om hur forskningen idag kan lösa chiffer som tidigare varit olösliga. På bilden "The Copiale Cipher" från 1730-talet.

17 mars är det dags för årets upplaga av Grammatikdagen. Språkvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet bjuder in gymnasieklasser  till ett program som lyfter fram den spännande grammatiken.

Varje år sedan 2012 firas Grammatikdagen runt om i Sverige och inte minst i Uppsala. I Uppsala bjuder Språkvetenskapliga fakulteten in klasser från årskurs två på gymnasiet till miniföredrag som spänner från hur man kan lösa chiffer till varför vi svär eller varför barn men inte hundar kan lära sig grammatik.

– Grammatik är kanske inte alltid det som eleverna uppfattar som roligast på schemat så vi vill fylla ordet med något nytt. Vi vill också visa att man kan hålla på med grammatik hela livet för att det är så roligt, berättar Gunilla Ransbo, adjunkt i franska och en av de ansvariga för Grammatikdagen.

Det här är tredje året som språkvetenskapliga fakulteten uppmärksammar Grammatikdagen och i år gör man på samma sätt som förra året. Klasser i årskurs två bjuds in att välja mellan ett tiotal miniföredrag under en förmiddag som avslutas med lunch och en minimässa där olika språkverksamheter vid Uppsala universitet berättar mer om sin verksamhet. Varje klass guidas genom Grammatikdagen av studentvärdar som hjälper eleverna till rätta och svarar på frågor.

– Det var närmast succé förra året att döma av återkopplingen vi fick. Eleverna tyckte det var jätteroligt och deras lärare tyckte det var ännu bättre. Så det var ett bra, fungerande koncept som vi fortsätter med även i år.

I programmet ingår följande miniföredrag:

  • Före alfabetet: Kilskriftens flerspråkiga historia och användning.
  • Hur du lyckas med gymnasiearbetet.
  • Varför kan små barn men inte hundar lära sig grammatik?
  • Project PhD: What does it mean to study English at university?
  • Tomten och tomten, vem kommer på julafton och var bygger du huset? Om tonspråk i allmänhet och kinesiska i synnerhet
  • Hur knäcker man gamla chiffer?
  • Grammar and the Language Police.
  • Ljudsymbolism: från ljudhärmande ord till hur ett varumärke låter.
  • Vad fan svär vi för?
  • Finns det ett särskilt Uppsalaspråk?

Det har gått ut inbjudan med anmälningsinformation till gymnasieskolor i Uppsala och i skrivande stund har det kommit in fler anmälningar än förra året.

---

Fakta

Initiativtagare till Grammatikdagen är företaget Språkkonsulterna och Svensklärarföreningen.

Läs mer