Språkvetenskaplig forskning
Språkforskning handlar dels om grammatik och ord men vi forskar också om litteratur, lingvistik, språkhistoria, dialekter, samtal och olika namn.

Mytomspunnen runsten vittnar om 1200-årig klimatångest
8 januari 2020. Efter mer än tusen år tycks Rökstenen, ett av den tidiga vikingatidens största mysterier, ha fått si ...

Ordföljden var friare på medeltiden
16 december 2019. Svenska språket var friare på medeltiden än vad det är idag. I vart fall om man studerar användninge ...

Ny studie avslöjar okänd sida av Astrid Lindgrens kreativa process
17 februari 2020. Varför blev Jonatan Lejonhjärtas kolsvarta hår plötsligt gyllene? Och hur gick det till när Mästerde ...
Forskningsnoder
SVENSKA INSTITUTET FÖR NORDAMERIKA-STUDIER (SINAS)
Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) bedriver forskning, ger kurser och främjar studiet av Nordamerika. Institutet, som är det enda i sitt slag i Sverige, grundades 1985 och utgör en avdelning inom Engelska institutionen. Institutet samarbetar med forskare i amerikansk litteratur och utgör dessutom en resurs för andra medarbetare vid Uppsala universitet som intresserar sig för Nordamerika inom utbildningsvetenskap, humaniora, juridik, samhällsvetenskap och teologi.

Tvärvetenskapliga projekt
Forskare i språkvetenskap deltar i flera tvärvetenskapliga projekt, som bland annat handlar om mänsklig mångfald och antibiotikaresistens.
Projekt finansierade av Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS)
- Från närläsning till fjärrläsning är ett projekt som bygger grunden till en infrastruktur för datorstödd textanalys av svenska texter.
- Human diversity research network forskar på mänsklig mångfald.
- Ecological Narratives: Bio/Cyber/Semiotic Perspectives
- TextWorlds samlar forskare från assyriologi, latin, turkiska språk, nordiska språk, historia, arkeologi och digital humaniora for att undersöka och jämföra textsamlingar från den förmoderna världen.
Forskningsprojekt som finansieras av Uppsala Antibiotic Center
Hedersdoktorer

Hedersdoktor är en titel som tilldelas personer som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet. Varje år har fakultetsnämnderna möjlighet att utse en eller flera hedersdoktorer.
Hedersdoktorer vid språkvetenskapliga fakulteten.
Hedersdoktorsföreläsningar 2020