Stipendiet tog honom från Kina till en doktorsexamen i Uppsala

2018-06-10

Yan Shao avslutade nyligen sina doktorandstudier i datorlingvistik vid institutionen för lingvistik och filologi.

Yan Shao var en av de första kinesiska studenterna som fick Anders Walls stipendium för att gå en masterutbildning vid Uppsala universitet. Då visste han nästan ingenting om Sverige. Sex år senare är han klar med sin doktorsexamen och betraktar Uppsala som sitt andra hem.

Hur var det att komma till Uppsala från Peking?
– Innan jag kom hit visste jag inte så mycket varken om Uppsala eller Sverige. Det var en rätt stor upplevelse för mig eftersom Sverige är så annorlunda jämfört med Kina. Jag hade verkligen tur som fick stipendiet som stödde mig att slutföra masterprogrammet och fortsätta som doktorand.

Hur lärde du dig språket?
– Jag gick de grundläggande kurserna i svenska på universitetet. Den mest utmanande delen är nog uttalet. När det gäller ordkunskap och grammatik är språket inte så svårt. Jämfört med tyska är det mycket enklare, tycker jag. Det kräver en viss arbetsinsats, men jag är väldigt intresserad av olika språk och det var trevligt att lära sig.

När du ansökte om stipendium, var det för att du var intresserad av att studera i en annan del av världen?
– Ja, när jag avslutade min grundutbildning i Peking, tänkte jag att det skulle vara trevligt att studera utomlands, och att om jag stannade i Kina skulle jag inte lära mig lika mycket. Jag har lärt mig så mycket i Sverige, både när det gäller att studera på universitetet och utanför universitetet, om den svenska kulturen. Jag tror att jag kommer att ha stor nytta av det.

Visste du när du kom hit att du ville stanna och gå forskarutbildningen?
– Nej, det visste jag inte. Masterprogrammet var på två år och när jag slutade tänkte jag att jag kanske kan stanna lite längre. Efter två år visste jag mer om landet, mina vänner, lärare och professorer här vid institutionen. Jag tyckte att det skulle vara trevligt att gå forskarutbildningen och eftersom jag fick möjligheten tänkte jag: Varför inte?

Din avhandling handlar om att segmentera och tagga texter med dator. Hur kan det användas?
– Om vi ger en bit text till datorer, som en serie tecken eller siffror, förstår den inte riktigt. Vi behöver segmentera texten till meningsfulla delar och tagga dem med mer information, så att de kan användas för att bygga applikationer på högre nivå, som maskinöversättning eller dialogsystem.

Vad ska du göra nu?
– Jag tror att jag ska arbeta inom industrin och mycket troligt kommer jag att åka tillbaka till Kina. Jag har studerat naturliga språkprocesser och artificiell intelligens och har bättre möjligheter i Kina. Där finns till exempel många väldigt stora högteknologiska företag.

Nu har du varit i Uppsala i sex år. Trivs du bra här?
– Ja, jag trivs väldigt bra. Det känns som ett andra hem nu. Sex år är en kort tid, bara ett ögonblick, i människans historia eller för universitetet, men för människor är det inte så kort. Vi har inte så många sexårsperioder i livet så det har stor betydelse. Tiden jag har haft i Sverige kommer att påverka mig mycket under hela min livstid.

Är det något särskilt som du har lärt dig här i Uppsala, vid sidan av studierna?
– Ja, för att vara lite abstrakt, att förstå livet och hur man njuter av livet. I Sverige söker många människor mening utanför arbete. De gillar till exempel att resa eller vara nära naturen. Vi borde lära av Sverige att livet inte bara handlar om att arbeta.
– Sverige är också ett högt utvecklat land. Nu när Kina växer mycket snabbt tror jag att vi kan lära oss mycket av det svenska sociala systemet och hur städerna är organiserade.

Fakta om Anders Wall-stipendiet

• Anders Wall-stipendiet delas ut till studenter från Kina för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet.
  • Samtliga stipendier täcker studieavgiften för ett program på 1–3 år.
  • Stipendiet började delas ut 2012.
  • Totalt har 90 personer erbjudits studieplats och 66 har påbörjat sina studier.